U prethodnom tekstu pisalo smo o bezbedonosnim procedurama i pravilima za upravljanje viljuškarom: 

Bezbedno upravljanje viljuškarom 1


U nastavku ovog teksta navešćemo koje su još neophodne aktivnosti koje je potrebno da vozač viljuškara preduzme u cilju svoje bezbednosti ali i ostalih učesnika u radnom okruženju:


8.    Tovar mora biti obezbedjen - stabilan i siguran

Provera tovara preko nego što se krene je obavezna. Ne pomera se tovar koji nije siguran ili stabilan i vodi se računa o dozvoljenoj težini tereta. Vozač se mora uveriti da je tovar pravilno postavljen na obe viljuške. Da bi se obezbedila stabilnost viljuškara tovar se mora naginjati unazad a viljuške moraju biti nisko. Ako je potrebno koriste se dodatne sigurnosne mere – teret se učvršćuje užetom. 


9. Obezbediti jasnu vidljivost

Prilikom kretanja vozila u rikverc neohodna je dobra vidljivost. Ako vidljivost nije dobra, ne treba nastavljati sa vožnjom. Ako je potrebno vozač može pozvati pomoć- nekog ko će mu asistirati i pomoći u navodjenju. 


10. Viljuškarom se prevozi samo  tovar

Vozač viljuškara ne sme dozvoliti da se još neko vozi u vozilu. Jedino ako postoji još jedno sedište i sigurnosti pojas može se voziti još jedna osoba. Ako osoba treba da se preveze mora se koristiti adekvatna platforma za prevoz i moraju se poštovati instrukcije. 


11. Jarbolu se ne približavati

Nije dozvoljeno da neko stoji ili šeta ispod tovara ili oko viljuškara kada je tovar podignut. Ako teret slučajno padne može doći do povreda a možda i smrti. Ruke i stopala treba držati dalje od jarbola jer može doći do ozbiljnih povreda ako se jarbol spusti na njih. 


12. Vožnja na rampi

Dok je vozilo na rampi ne vrši se utovar i istovar tovar. 


13. Osigurati da viljuškar nije preopterećen  tovarom

Vrh viljuške se ne sme koristiti kao poluga za podizanje težeg tovara. Tovar ne treba gurati vrhom viljuške. Potrebno je da radnik bude upoznat sa karakteristikama i kapacitetom viljuškara kao i bilo kog njegovog dela ili dodatka i da vodi računa da se taj kapacitet nepremaši. Preopterećenje teretom može dovesti do podizanja guma sa zemlje i do prevrtanja vozala. 


Možda će vas interesovati i tekst: 

Koje su mere zaštite pri izvođenju građevinskih radova?


14. Proveriti da li je tovar ravnomerno rasporedjen

Tek kada su obe viljuške pod tovarom može se podizati i pomerati. Tovar se ne sme podizati jednom viljuškom samo. Preporučuje se korišćenje paleti koje mogu iždržati težinu tereta i izbegavanje korišćenja oštećenih i deformisanih paleti. 


15. Točenje goriva

Viljuškar se puni gorivom samo na specijalno predvidjenim mestima za to. Viljušar se mora isključiti pre točenja goriva. Takodje, otvoreni plamen nije dozvoljen u blizini točenja i samo točenje mora se obavljati u prostorijama sa dobrom ventilacijom. 


16. Procedura nakon završetka rada

Vozač treba nakon završetka rada vozilo da parkira na obeleženom i propisanom parkingu. Nakon toga viljuške treba spustiti potpuno, povući ručnu kočnicu, isključiti vozilo i izvaditi ključeve. Uključen viljuškar se ne ostavlja bez nadzora. 


Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan. Ako želite da saznate nešto više o našim Jungheinrich viljuškarima, detalje pogledajte na sledećem linku, a ukoliko ste zainteresovani da kupite ili iznajmite nešto od građevinske mehanizacije, pozovite nas i rado ćemo vam pomoći da nađete idealno rešenje za vaš projekat. Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Šta je rad na visini

Mnogo puta ste prolazili pored gradilišta i pomislili kako li je onim ljudima koji rade na to...

Koje su mere zaštite pri izvođenju građevinskih radova?

Siguran i temeljan plan vodi do akcije, zar ne? Sa nama bi se složili i svi oni koji u deo građevi...

Zemljani radovi u građevinarstvu

Zemljani radovi je vrsta radova koji se obavljaju na tlu, u cilju izgradnje, rekonstrukcije ili odr�...

Preporučeni proizvodi
Visina podizanja 3,5m
Nosivost 2.500kg
Težina mašine 4.130kg
Visina podizanja 3,5m
Nosivost 3.000kg
Težina mašine 4.670kg
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.