Povrede i nesreće na radu su česte. Neki poslovi su sami po sebi zahtevniji i postoji veći rizik od povreda i nesreća. Rukovanje viljuškarima spada u poslove kod kojih je izuzetno bitno pridržavati se pravila i bezbedonosnih procedura. Evo nekoliko jednostavnih saveta kojih se treba pridržavati prilikom rukovanja viljuškarima. Iako su u pitanju bazični saveti oni omogućavaju veću bezbednost, sigurnu radnu sredinu i zaštitu ne samo radnika već i svih ostalih u radnom okruženju. 

1.  Radnik mora biti kvalifikovan

Radnik koji upravlja viljuškarom mora proći adekvatnu obuku i imati seftifikat da može da upravlja ovom mašinom. 

2.  Mora se nositi odgovarajuće radno odelo

Neophodno je obezbediti da vozači nose odgovarajuću radnu odeću. Najčešće radno odelo vozača viljuškara čine zaštitni šlem, sigurnosne cipele i fluroscentna jakna ili prsluk. Radna garderoba mora biti uz telo da bi se izbegle eventualne nesreće ako bi se garderoba zakačila za mašinu. Takodje, bitno je da radnik ne upravlja i ne dira kontrolne uredjaje ako su mu ruke masne ili mokre jer može doći do nesreće. 

3.  Mora se proveriti oprema pre upotrebe

Pre vožnje viljuškara vozač mora da obavi rutinsku kontrolu vozila i utvrdi da li je sve u redu sa npr. kočnicama, uredajem za upravljenje, svetlosnim uredjajima, gumama,… Ukoliko se uoči neki nedostatak ili nepravilnost treba odmah obavesti nadležne. Viljuškar se ne sme voziti dok se ne otklone nedostaci ili uočene nepravilnosti.

4.  Procedura pre pokretanja viljuškara

Pre pokretanja viljuškara bitno je podesiti ogledala, sedište i kontrolne uredjaje. Takodje, vozač treba celim svojim telom da je u kabini i da veže sigurnosni pojas. 

5.  Obraćanje pažnje na okolinu

Prilikom upravljanja viljuškarom neohodno je obratiti pažnju na okruženje i poštovati pravila i uputstva na radnom mestu. Vozilo treba voziti samo po obeleženim putanjama i putevima, poštovanje oznaka u radnom prostoru (npr. dozvoljena visina vozila…) je obavezno. Brzina se mora prilagoditi uslovima puta i okruženja,  prilikom ulaska i izlaska mora se voditi računa o veličini tovara i viljuškara i neophodno je pažljivo voziti blizu ivica i na utovarnim rampama. 

6.  Mora se voziti sigurnom brzinom

Prilikom vožnje ne sme  se  prekoračiti propisana brzina, prilikom skretanja i okretanja potrebno je usporiti da bi se izbeglo prevrtanje, a prilikom promene pravce zaustaviti vozilo i polako ga okrenuti. 

7.   Izbegavanje opasnosti 

Jedno od pravila je i da vozač mora da ukloni eventualne prepreke na putu i sve predmete, neravnine koje mogu dovesti do gubitka kontrole i prouzrokovati nesreću. Takodje, je u obavezi da koristi sirenu prilikom ulaska i izlaska u objekat, prilikom skretanja iza ćoška i u blizini pešaka da bi sve prisutne upozorio na svoje prisustvo i izbegao eventualni sudar. Vozač viljuškara mora da drži odstojanje od ostalih vozila i da vodi računa da uvek ima dovoljno prostora da bezbedno i sigurno zaustavi vozilo. 


Nastavak teksta pročitajte na blogu 

Bezbedno upravljanje viljuškarom 2

           

A ukoliko želite da saznate nešto više o našim Jungheinrich viljuškarima, detalje pogledajte na sledećem linku

 








Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Sve što treba da znate o vožnji viljuškara

Jeste li nekada razmišljali da radite u transport ili da se bavite logistikom? Da i znate da ...

Želite da kupite polovni telehender – evo na šta treba da obratite pažnju

Bilo da imate farmu domaćih životinja, stovarište, veliko poljoprivredno domaćinstvo ili f...

Građevinska mehanizacija koja je načinila preokret u građevinskoj industriji

Alati su od davnina bili neophodni čoveku da bi lakše i brže obavljali neki posao. Kako je ...

Preporučeni proizvodi
Visina podizanja 3,5m
Nosivost 2.500kg
Težina mašine 4.130kg
Visina podizanja 3,5m
Nosivost 3.000kg
Težina mašine 4.670kg
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.