Siguran i temeljan plan vodi do akcije, zar ne? Sa nama bi se složili i svi oni koji u deo građevinske industrije, jer u ovoj oblasti sve je do akcije, a akcije nema bez temeljnog plana. Kada je izgradnja nekog građevinskog obekta u pitanju, neophodno je isplanirati procese rada, pa i detaljno plan sprovesti u delo. Montaža i izgradnja nekog građevinskog objekta predstavlja najvažniju delatnost u okviru izvođenja građevinskih radova.

Prikupljanje podataka, planiranje resursa, efikasnost zaposlenih, al ii pokretanje i organizacija posla na gradilištu zahteva zainteresovanost i nadležnih i radnika. Da bi se uspešno posao priveo kraju, na vreme se mora misliti o bezbednom izvođenju radova. Sigurosne mere svakog gradilišta i sigurnost svakog radnika na prvom mestu mora da bude svakom izvođaču radova.

Neophodno je da svaki građevinac bude spretan i fizički spreman, ali da bi bio i efikasan neophodna je dobra obuka, jer svakakve nezgode mogu da se dese tokom izgradnje nekog objekta. Zato pre početka posla treba jasno označiti koje su to mere zaštite koje treba sprovesti.

Rad na visini, na skučenom prostoru, različiti vremenski uslovi samo su neki od faktora koji utiču na efikasnost i produktivnost radnika. Da bi bili bezbedni tokom građevinskih radova neophodno je isplanirati mere lične i kolektivne zaštite na radu:

  • Pravilno montirati i postavljati pouzdane skele po kojima se radnici kreću;

  • Zaštititi i obezbediti električne instalacije, kao i vodovodne instalacie;

  • Potrebno je koristiti odgovarajuću opremu za rad, zaštitnu obuće, rukavice i naočare;

  • Zaštita radnika od pada sa visine;

  • Stručni ljudi treba da rukovode radnim mašinama i platformama za rad na visini.

Zaštita na radu

Da bi se smanjili rizici od opasnosti, neophodno je temeljno proceniti koja su to mesta na gradilištu opasna. Tako će se uspostaviti bezbedniji uslovi za rad, a nadležni će sprečiti moguće smrtonosne ishode ili povrede na radu. Za manjka kvalifikovane radne snage na gradilištima, sve je veći broj onih koji traže posao u građevinarstvu kako bi zaradili što više. Zbog toga je neophodno pre početka radova sprovesti obuku i edukaciju radnika da bi se sprečili pojedine nepredviđenje situacije tokom izvođenja radova.

Nemojte preskakati zaštitu od padova, kao i procedure u vezi sa bezbednim postavljanjem elektroinstalacije, jer bi bezbednost radnika trebalo da vam bude na prvom mestu. Takođe je posebno važno napomenuti da je zaštitna oprema neophodna, jer bez šlema, čizmi i uočljivih prsluka nemojte da krećete na gradilište.

Građevinski radovi na visokim temperaturama

Ako se građevinski radovi izvode pri visokim temperaturama, posebno treba brinuti o bezbednosti radnika. Posebno treba smanjiti rizike koji su uzrokovani vremenskim prilikama. U letnjem period rizik od požara je veći, pa zato treba isplanirati detaljnu procedure u slučaju da dođe do požara. Ako se blagovremeno prijave pojedini rizici biće sprečeni.

Najčešći uzrok smrtnih ishoda na gradilištu jesu padovi i saplitanja. Pad sa visine je glavni uzrok, pa se posebno treba posvetiti obezbeđivanju sigurnog i bezbednog načina rada, treba osigurati skele, platforme za podizanje radnika, ali i merdevine. Takođe, prilikom visokih temperature obezbedite svojim radnicima priliku za predah i odmor, jer mnogo više vredi odmoran i spretan radnik, nego čovek koji je iscrpljen, jer danima radi u nedgovarajućim uslovima.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Kako se dobija dozvola za viljuškara?

Svaki rukovaoc mašinom mora biti kvalifikovan. To nije stvar zakonskih propisa, to je stvar b...

Mašine bez kojih se ne mogu zamisliti građevinski radovi

Građevinski radovi obuhvataju planiranje, projektovanje, gradnju i održavanje izgrađenih elemenat...

Važnost dizalica pri realizaciji visinskih poslova

Svaki posao koji zahteva korišćenje određenih mašina, predodređen je da se odradi u...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.