rad na visini

Mnogo puta ste prolazili pored gradilišta i pomislili kako li je onim ljudima koji rade na tolikim visinama, gradeći solitere i stambene i poslovne kule. Građevinski radnici i radnici zaduženi za upravljanje mašinama za rad na visini moraju da poštuju određena pravila prilikom visinskog rada. 

Rad na visini podrazumeva onaj rad pri kome se radnik nalazi na tri metra i više od tla. U tim uslovima podrazumeva se i da taj prostor nema zaštitu od pada. Takav rad smeju da obavljaju pre svega oni radnici čije zdravstveno stanje to dozvoljava. Zatim, potrebno je i da budu obučeni za takav rad, kao i da imaju svu propisanu opremu.

Propisi kojih radnici na visini moraju da se pridržavaju jesu pre svega da mora biti vezan za sigurno mesto, s tim da svaki sledeći korak i menjanje položaja mora da prati i provera sigurnosti mesta na koje se prenosi oslonac. Ne smeju biti dva radnika na istom mestu koje predstavlja privremeni oslonac, a svaki nagli pokret mora da se izbegava. Ukratko, u zavisnosti od posla koji se na visini obavlja, radnik mora da poštuje unapred predočen plan rada.


Oprema za rad na visini

Šta sve spada u zaštitnu opremu za rad na visini? Svaki radnik koji radi na visini, bila ona manja ili veća, mora da ima propisane pojaseve, zatim posebnu užad i konektore, kao i potrebne sigurnosne linije. Takođe, postoje i mašine koje se koriste kako bi rad na visini bio bezbedniji, kao što su korpe za rad na visini, platforme i teleskopski viljuškari.


Obavezno iznajmite korpe za rad na visini 


telehenderi i makazaste platforme

Ukoliko planirate da obavljate visinske poslove, najbolja preporuka koju vam neko može dati jeste da angažujete  građevinsku firmu baš za te radove. One iznajmljuju korpe za rad na visini, i to posebne građevinske mašine poput telehendera, makazastih platformi, kao i kamiona sa korpom za rad na visini i vertikalnih liftova. Telehendleri, odnosno teleskopski viljuškari, služe za podizanje i spuštanje tereta na određenu visinu. Postoje različite vrste u zavisnosti od nosivosti na teleskopskoj ruci i visine do koje se teret podiže. Makazaste platforme su veoma praktične i efikasne, koriste se za spoljašnje i unutrašnje radove. Vertikalni liftovi imaju naročitu primenu kod izgradnje izuzetno visokih zgrada i objekata. Današnji uslovi zahtevaju bolje iskorišćenje vremena, samim tim i bržu izgradnju, za šta su potrebne mašine koje će ubrzati proces gradnje.

Međutim, ove mašine, a naročito kamioni sa korpom za rad na visini, koje možete iznajmiti u firmi Sab d.o.o., ne moraju da služe samo za građevinske radove. Nalaze primenu i prilikom održavanja određenih objekata, u pitanju higijene (pranje prozora na visokim zgradama), zatim za podizanje tereta na nepristupačna mesta, kao i različite vrste montaže, popravki i servisa. Sve navedene mašine mogu se kupiti ili iznajmiti, s tim što treba ozbiljno razmotriti šta je od te dve opcije za vaš posao isplativije. 

Uglavnom sve firme, kao i firma Sab d.o.o. koje se bave iznajmljivanjem ovakvih mašina obezbezbeđuju i njihov prevoz, te kompletnom uslugom omogućavaju da posao završite brzo i efikasno.
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Čemu služe telehendleri?

Građevinske mašine i odgovarajuća oprema za rad od izuzetne je važnosti za brojne infrastr...

Kada je bolje kupiti, a kad iznajmiti građevinske mašine?

Nadaleko su poznati jugoslovenski neimari. Velike srpske građevinske kompanije po celom svetu su po...

Stambeni prostori – izgradnja uz savremene mašine

Infrastrukturni razvoj u našoj zemlji deo je velikog broja planova, koji se razlikuju od jedn...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.