servis građevinskih mašina


Redovan servis građevinskih mašina je važan deo poslovanja svake firme jer se na ovaj način mašine popravljaju na vreme, sprečavaju mogući kvarovi i produžava njihov vek trajanja.

Redovno čišćenje mašina, ali i obuka radnika za pravilno upravljanje i održavanje čini opravdano ulaganje radi što veće efikasnosti rada samih mašina, ali i veće bezbednosti ljudi na gradilištu.

Neki od poslova se mogu raditi samostalno, ali za pravilan, redovan servis građevinskih mašina neophodan je i tim stručnjaka, firma koja ima sistem podrške i iskustvo u održavanju ovakvih uređaja. Jedna od takvih firmi jeste Sab doo iz Beograda, koja se bavi iznajmljivanjem i prodajom mašina za rad na visini i drugom građevinskom mehanizacijom, kao i servisom istih. Više o samoj ponudi i prodaji građevinskih mašina pogledajte ovde- https://www.sabdoo.rs/sr/


Čišćenje mašina je prvi korak 


Iako se servis građevinskih mašina radi periodično, važno je da se one pravilno održavaju nakon svakog posla. Nije reč samo o tome da se mogu pokvariti, već može doći i do nezgoda koje su opasne po radnike na građevini.

Jedan takav primer jesu građevinske mašine za rad na visini. Možda i najbezazleniji je kvar ako mašina prestane sa radom, a vrlo opasna situacija je da npr. telehandler ima problem sa teleskopskim bumom ili dodacima kao što je korpa ili vile. Isto se može reći za svaku mašinu, pa je važno da se, i pre i nakon svakog posla, obavi kratak pregled i servis građevinskih mašina.

Čišćenje mašina je stvar rutine koja treba da bude obaveza svih radnika na gradilištu. Na ovaj način se i sprečavaju kvarovi ili se uviđaju na vreme. Svaka prikolica, svaki viljuškar, dodatak na kompresoru mora biti opran i očišćen pre nego što se na njemu stvore naslage i onemogući sledeće korišćenje. A kada se operu moguće je videti i da li postoje neke promene na mašinama i da li sve funkcioniše kako treba.


Obuka radnika za pravilan servis građevinskih mašina


Najbolji način za održavanje jeste da se radnici obuče za adekvatan servis građevinskih mašina.

Nije potrebno da radnik ume da popravi građevinsku mašinu, za to služe ovlašćeni serviseri, ali mora da prepozna njeno nepravilno funkcionisanje i gde je problem. Nekada one daju drugačiji zvuk, nekad se ponašaju drugačije prilikom korišćenja pa je važno na vreme uočiti kvar i otkloniti ga. Teba isplanirati troškove za edukaciju jer je i to pravilan postupak za njihovo održavanje.

Za posedovanje građevinskih mašina je potreban veliki kapital. Da bi se isplatile trebalo bi da budu što više angažovane, ali i da funkcionišu dobro tokom čitavog perioda eksploatacije. 

Servis građevinskih mašina se radi na više nivoa i obuhvata uključivanje različitih grupa koji ga izvode. Na prvom mestu je važna obuka radnika koji treba da redovno održavaju mašine, a nakon čišćenja da provere eventualne promene. Moraju biti obučeni i da znaju da naprave razliku između pravilnog funkcionisanja i problema u radu. Između tih dnevnih i povremenih provera treba da se radi veliki servis od strane firme koja ima znanje, stručnost i kvalifikacije za tako nešto. 

Njih nije uvek lako pronaći jer nije reč o klasičnim automehaničarima pa potragu treba započeti u jednoj od firmi koja se bavi prometom i iznajmljivanjem građevinskih mašina jer je verovatnije da ona ima znanje i stručnost da servisira većinu mašina.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Mašine koje se koriste pri izgradnji stambenih zgrada

Master planovi Republike Srbije predviđaju razvoj infrastrukture u određenim regionima u državi. ...

Građevinski kompresori i njihova upotreba

Jedna od često viđenih mašina na gradilištima jesu građevinski kompresori. Građevi...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.