gradjevinske masine


Voleli biste imati dovoljno plaćen posao i svoj radni dan provoditi na otvorenom? Volite vožnju i tutnjavu motora? Onda ste sigurni predodređeni za posao rukovaoca građevinskim mašinama. 

Iako ovaj posao nosi sa sobom iscrpljujuće sate provedene za volanom, određeni stepen rizika i udaljenost od kuće, obično je visoko plaćen. A da li je tražen? Ne postoji građevinski poduhvat, bilo da je u pitanju izgradnja puteva, poslovnih i stambenih objekata, preuređenje dvorišnih parcela i slično, a da ne zahteva operatere građevinskim vozilima.

Biti iskusan, licencirani vozač telehendera, makazastih platformi ili viljuškara velika je odgovornost, ali zato i zarada odgovarajuća. Ukoliko ste spremni da preuzmete rizike, steknete odgovarajući nivo veštine, radite u udaljenim oblastima i manevrišete teškom mehanizacijom – onda je pravo vreme da saznate sve potrebne informacije. 


Kako postati rukovaoc građevinskim mašinama


Da biste bili vozač bagera, viljuškara ili telehendera potrebno je da imate više od 18 godina. Odgovarajuću srednju stručnu spremu, vozačku dozvolu, zainteresovanost za zanimanje i položen sertifikat. Uz kombinaciju obrazovanja i adekvatnog praktičnog iskustva možete kontolisati i voziti makazaste platforme i druge popularne građevinske mašine. Pomislite samo koliko fantastično zvuči činjenica da ćete biti sastavni deo izgradnje mostova i najraznovrsnijih infrastrukturnih objekata. U pitanju je najčešće obuka za podizanje građevinskog materijala, ljudi i opreme na velike visine, ali i kopanje i svaki drugi građevinski poduhvat. U skladu sa ovim zanimanjem, naučićete da održavate građevinske mašine, prepoznate neispravnost, manevrišete njima, a pritom ostanete bezbedni poznajući sve standarde sigurnosti. 


Sertifikat za rukovaoca građevinskim mašinama – kako do njega 


Za rad u ovom traženom i plaćenom zanimanju pripremićete se tako što ćete steći sertifikat za rukovaoca građevinskim mašinama. Pod vođstvom stručnog lica, praktične i usmene obuke – naučićete da rukujete telehenderom, makazastom platformom i mnogom drugom višenamenskom opremom. A zatim polagati određeni ispit kako biste stekli licencu. Sertifikat za rukovaoca građevinskim mašinama koji tim putem dobijete biće vam potreban u kojoj god građevinskoj firmi želite da se zaposlite ili samostalno izvršavate uslužni posao. Zahvaljujući njemu možete steći dobru koordinaciju ruku i nogu, dobro očitavati sve indikatore, učestvovati u timskom radu i rešavati probleme.  

Vreme trajanja obuke za sertifikat za rukovaoca građevinskim mašinama, poput buldožera, telehendera, bagera i drugih, najčešće obuhvata period od 180 časova usmenog dela i 300 radnih sati. Taj časovni fond uglavnom zavisi od vaše spremnosti i dinamike koliko ste uspeli da savladate. No, po završetku biće vam zagarantovana stručnost. 

Ukoliko se pitate u kojoj ustanovi možete steći sertifikat – licencu, znajte samostalno možete odabrati između različitih akademija, agencija i organizovanih kurseva u okviru firmi. Kao polaznik takvog kursa možete biti sastavni deo grupne obuke ili se prijaviti kao pojedinac u bilo koje doba godine. Za prijavu će vam biti potrebna određena dokumentacija. Najčešće je u pitanju lična karta, vozačka dozvola, svedočanstvo iz osnovne ili srednje škole i državljanstvo.  


Zašto je važno da imate položen sertifikat


Put do sertifikata za rukovanje viljuškarom, makazastom platformom i ostalim građevinskim mašinama posut je znanjem i praksom. Građevinske mašine najčešće teže po nekoliko tona i svojim prevrtanjem mogu da izazovu teške nesreće. Ukoliko neko ko upravlja jednom takvom gromadom ne ume da manevriše po ravnom ili neravnom terenu, prenosi teret, podiže i smešta robu na velike visine, onda može da ugrozi svoje zdravlje i okruženje. 
Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Zemljani radovi u građevinarstvu

Zemljani radovi je vrsta radova koji se obavljaju na tlu, u cilju izgradnje, rekonstrukcije ili odr�...

Sve što treba da znate o vožnji viljuškara

Jeste li nekada razmišljali da radite u transport ili da se bavite logistikom? Da i znate da ...

Mašine koje se koriste pri izgradnji stambenih zgrada

Master planovi Republike Srbije predviđaju razvoj infrastrukture u određenim regionima u državi. ...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.