građevinska mehanizacija

Alati su od davnina bili neophodni čoveku da bi lakše i brže obavljali neki posao. Kako je čovenčanstvo napredovalo, tako su se i alati i mašine usavršavali toliko da je danas nezamislivo kako se sve to nekada radilo bez njih. Kada nabrojimo sve one velelepne građevine iz doba kada mašina nije bilo, a koje su takoreći večne, pomislimo na sav trud i napor koji su ljudi morali da u njih ulože, kao i koliko je to ponekad moralo da odnese i žrtava. Danas se u građevinarstvu kao prioritet navodi bezbednost na radu, kao i brzina u izvođenju radova, kvalitet i efikasnost. Građevinska mehanizacija koja se adekvatno koristi je svakako nešto što je sredstvo da bi se ti prioriteti ispunili.

Šta predstavlja građevinska mehanizacija  

Građevinska mehanizacija podrazumeva sve one mašine koje se koriste u izvođenju građevinskih radova. To su mašine koje koriste snagu motora umesto ljudske snage da bi se određeni posao uradio. Pojavom građevinske mehanizacije čovečanstvo je doživelo da se brojni građevinski poduhvati obave brzo, bez obzira na njihovu složenost i obuhvatnost. Ustaljena podela građevinske mehanizacije jeste na one mašine koje se koriste za zemljane radove, i na one koje se koriste za podizanje tereta. Za izvođenje bilo kakvih radova, bilo u noskogradnji ili viskokogradnji, ono što obavezno prethodi jeste čišćenje terena, kopanje zemlje, ravnanje, sabijanje i nasipanje zemlje. Takođe, ta zemlja se mora prenositi sa jednog mesta na drugo, kao i materijali koji se prilikom izgradnje koriste. Za to upravo služe mašine koje podižu ili prenose teret, bez kojih se definitivno ne može zamisliti nijedan posao, pa ni u mnogim drugim delatnostima, a ne samo u građevinarstvu. 

Građevinske mašine van gradilišta

Građevinska mehanizacija ima široku primenu i u nekim drugim mestima osim na gradilištima. Gde god ima potrebe da se neki veliki teret podiže ili spušta sa neke visine, postoje građevinske mašine koje uspešno zamenjuju ljudsku snagu. To su pre svega viljuškari, telehendleri, makazaste platforme. Osim što obavljaju tu ulogu, ove građevinske mašine se koriste i za rad na visini, uz određene dodatke. Radovi na visini su brlo učestali, a najbezbedniji način je da se to uradi momoću mašina, naravno, uz neizostavnu sigurnosnu opremu. Takva mesta su brojne zgrade, ili tamo gde treba postaviti rasvetu, kao i stovarišta i sve vrste magacina.

I iznajmljivanje i kupovina mašina

Mašine poput telehendlera, viljuškara i platformi umnogome olakšavaju posao, ali s druge strane nisu nimalo pristupačne, makar ne kada je u pitanju cena. Ponekad i nije isplativo kupiti ih jer nisu potrebne u tolikoj meri, već samo s vremena na vreme. S duge strane, one predstavljaju dobru investiciju ukoliko je delatnost firme takva da se one svakodnevno koriste i da se bez njih ne može na vreme obavljati posao. Firma Sab doo se bavi prodajom i iznajmljivanjem građevinske mehanizacije, te je pravo mesto na kom možete dobiti informacije o tome šta se u vašoj situaciji preporučuje. Ono što nikako ne treba smetnuti sa uma jeste to koje su sve dobrobiti koju određena mašina može doneti u poslovanju, pa onda se odlučiti za kupovinu ili iznajmljivanje.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Gde sve možemo da koristimo kamionske korpe za rad na visini?

Kada govorimo o radu na velikim visinama, jedna od mašina koja se itekako koristi prilikom iz...

Kada je dobro iznajmiti mašine za rad na visinama?

U principu mašine za rad na visima možete iznajmiti kada god su u pitanju radovi na većim i...

Mašine koje se koriste pri izgradnji stambenih zgrada

Master planovi Republike Srbije predviđaju razvoj infrastrukture u određenim regionima u državi. ...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.