zelena gradnja

Zelena gradnja je vid održive gradnje uz pomoć koje se smanjuje negativan efekat na životnu sredinu i manje utiče na klimatske promene.

U modernom sistemu gradnje građevina se danas stavlja u službu ekologije čime se postižu zavidne uštede u potrošnji energenata, ali i podiže kvalitet stanovanja. Kao primer toga koliko su zelene zgrade i održiva gradnja važne govori i statistika da su građevinski objekti i zgrade imaju jedan od najvećih uticaja na planetu sa:

  • 38% emisije CO2 

  • 72% potrošnje električne energije,

  • 40% upotrebe sirovina za gradnju,

  • 30% stvaranja otpada koji se ne reciklira,

  • 14% neadekvatno korišćene pijaće vode.

Ove brojke jasno pokazuju koliko se može uštedeti i zašto je važno da svaki objekat bude građen planski i u skladu sa ekološkim standardima. Osim toga, ekološka gradnja je mnogo širi pojam od postavljanje izolacije i solarnih panela i obuhvata i sistem uštede voda i racionalnu potrošnju sirovina.

Koje su prednosti održive gradnje?


Održive zgrade su one zgrade koje donose viši kvalitet stanovanja uz niže troškove i manji uticaj na životnu sredinu. Da bi se podigli ovakvi objekti, pored kvalitetnih materijala potrebni su i stručni radnici, ali i mašine koje donose bržu gradnju uz poštovanje svih uslova. 

Zbog toga ne čudi što je potražnja za mašinama za visokogradnju najviša baš u segmentu zelene gradnje, a naročito telehandleri, viljuškari, makazaste platforme… Investitori na ovaj način snižavaju troškove gradnje i ostvaruju bolji rezultat.

Koje su prednosti građenja prema ekološki prihvatljivim standardima?


  • Održiva gradnja ima bolji efekat na zdravlje

U ovom tipu građevinarstva postoji čitava grupa smernica koje treba primeniti, a sve povoljno utiču na zdravlje onih koji u toj zgradi žive.

Bira se kvalitetna rasveta, paropropusni zidovi, bolji sistem grejanja i hlađenja, više prirodnog svetla uz veće prozore i pažljiv odabir ekološki prihvatljivih materijala od kojih se zgrada zida. 

Sve to utiče na zdravije okruženje i bolje uslove za život unutar zidova.

  • Ušteda vode

Kvalitetna zelena gradnja ima instalirane sisteme za prečišćivače vode, reciklažu i ponovo korišćenje tehničke vode. 

U Srbiji nemamo problem sa pijaćom vodom, ali je ona resurs kojeg je sve manje. Što pre održiva gradnja zaživi u punom obimu to će i uštede biti veće.

  • Visoka energetska efikasnost

Zelena gradnja se temelji na korišćenju obnovljivih izvora energije i korišćenja za potrošnju.

Iskorišćavanje sunca i vetra je samo prvi korak u promeni izvora energije koja se koristi unutar zgrada. Sa razvojem ovog segmenta se uporedo razvijaju i ovi kolektori pa će i prikupljanje energije biti efikasnije, a sistemi kompaktniji.

  • Manje zagađenje

U Americi je sprovedeno istraživanje koje kaže da zelene zgrade emituju oko 30% manje zagađenja nego tradicionalno građeni objekti. To je direktan efekat na planetu Zemlju.

  • Jeftinije održavanje

Materijali koji se koriste za održavanje održive gradnje su povoljniji, a objekti ređe servisiraju pa je i održavanje jeftinije, a to vlasnicima donosi velike uštede.

Zelena gradnja u Srbiji – koliko smo daleko od svetskih standarda?


Zelena gradnja u Srbiji je u razvoju i ima sve više pristalica jer su razlike u troškovima mnogo više na strani održivih objekata koji su jeftiniji za stanovanje.

Kod nas se sve češće poštuju sve preporuke, a naročito oko izolacije i izbora stolarije, a građevinski sektor rado koristi i eko-frendly materijale, nešto što je važno svim kupcima.

Ono što je jasno je da su zahtevi gradnje sve složeniji, a rokovi kraći pa se rado koriste i telehenderi i drugi viljuškari sa svim dodacima koji su neophodni u visoko gradnji. I makazaste platforme imaju svoju dobru primenu kod podizanja tereta i ljudstva pa se zidanje obavlja mnogo brže i efikasnije nego pre. Svaka zelena zgrada koristi ovakve mašine.

Građevine građene u skladu sa ekološkim standardima su budućnost i doneće dobro i pojedincima i planeti.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Važnost dizalica pri realizaciji visinskih poslova

Svaki posao koji zahteva korišćenje određenih mašina, predodređen je da se odradi u...

SAB d.o.o. na 44. Međunarodnom sajamu građevinarstva

SAB d.o.o. - Jednostavna rešenja na dohvat rukeSAB d.o.o. je prva kompanija na domaćem tržištu k...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.