zelena gradnja

Zelena gradnja je vid održive gradnje uz pomoć koje se smanjuje negativan efekat na životnu sredinu i manje utiče na klimatske promene.

U modernom sistemu gradnje građevina se danas stavlja u službu ekologije čime se postižu zavidne uštede u potrošnji energenata, ali i podiže kvalitet stanovanja. Kao primer toga koliko su zelene zgrade i održiva gradnja važne govori i statistika da su građevinski objekti i zgrade imaju jedan od najvećih uticaja na planetu sa:

  • 38% emisije CO2 

  • 72% potrošnje električne energije,

  • 40% upotrebe sirovina za gradnju,

  • 30% stvaranja otpada koji se ne reciklira,

  • 14% neadekvatno korišćene pijaće vode.

Ove brojke jasno pokazuju koliko se može uštedeti i zašto je važno da svaki objekat bude građen planski i u skladu sa ekološkim standardima. Osim toga, ekološka gradnja je mnogo širi pojam od postavljanje izolacije i solarnih panela i obuhvata i sistem uštede voda i racionalnu potrošnju sirovina.

Koje su prednosti održive gradnje?


Održive zgrade su one zgrade koje donose viši kvalitet stanovanja uz niže troškove i manji uticaj na životnu sredinu. Da bi se podigli ovakvi objekti, pored kvalitetnih materijala potrebni su i stručni radnici, ali i mašine koje donose bržu gradnju uz poštovanje svih uslova. 

Zbog toga ne čudi što je potražnja za mašinama za visokogradnju najviša baš u segmentu zelene gradnje, a naročito telehandleri, viljuškari, makazaste platforme… Investitori na ovaj način snižavaju troškove gradnje i ostvaruju bolji rezultat.

Koje su prednosti građenja prema ekološki prihvatljivim standardima?


  • Održiva gradnja ima bolji efekat na zdravlje

U ovom tipu građevinarstva postoji čitava grupa smernica koje treba primeniti, a sve povoljno utiču na zdravlje onih koji u toj zgradi žive.

Bira se kvalitetna rasveta, paropropusni zidovi, bolji sistem grejanja i hlađenja, više prirodnog svetla uz veće prozore i pažljiv odabir ekološki prihvatljivih materijala od kojih se zgrada zida. 

Sve to utiče na zdravije okruženje i bolje uslove za život unutar zidova.

  • Ušteda vode

Kvalitetna zelena gradnja ima instalirane sisteme za prečišćivače vode, reciklažu i ponovo korišćenje tehničke vode. 

U Srbiji nemamo problem sa pijaćom vodom, ali je ona resurs kojeg je sve manje. Što pre održiva gradnja zaživi u punom obimu to će i uštede biti veće.

  • Visoka energetska efikasnost

Zelena gradnja se temelji na korišćenju obnovljivih izvora energije i korišćenja za potrošnju.

Iskorišćavanje sunca i vetra je samo prvi korak u promeni izvora energije koja se koristi unutar zgrada. Sa razvojem ovog segmenta se uporedo razvijaju i ovi kolektori pa će i prikupljanje energije biti efikasnije, a sistemi kompaktniji.

  • Manje zagađenje

U Americi je sprovedeno istraživanje koje kaže da zelene zgrade emituju oko 30% manje zagađenja nego tradicionalno građeni objekti. To je direktan efekat na planetu Zemlju.

  • Jeftinije održavanje

Materijali koji se koriste za održavanje održive gradnje su povoljniji, a objekti ređe servisiraju pa je i održavanje jeftinije, a to vlasnicima donosi velike uštede.

Zelena gradnja u Srbiji – koliko smo daleko od svetskih standarda?


Zelena gradnja u Srbiji je u razvoju i ima sve više pristalica jer su razlike u troškovima mnogo više na strani održivih objekata koji su jeftiniji za stanovanje.

Kod nas se sve češće poštuju sve preporuke, a naročito oko izolacije i izbora stolarije, a građevinski sektor rado koristi i eko-frendly materijale, nešto što je važno svim kupcima.

Ono što je jasno je da su zahtevi gradnje sve složeniji, a rokovi kraći pa se rado koriste i telehenderi i drugi viljuškari sa svim dodacima koji su neophodni u visoko gradnji. I makazaste platforme imaju svoju dobru primenu kod podizanja tereta i ljudstva pa se zidanje obavlja mnogo brže i efikasnije nego pre. Svaka zelena zgrada koristi ovakve mašine.

Građevine građene u skladu sa ekološkim standardima su budućnost i doneće dobro i pojedincima i planeti.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Građevinska mehanizacija koja je načinila preokret u građevinskoj industriji

Alati su od davnina bili neophodni čoveku da bi lakše i brže obavljali neki posao. Kako je ...

Koje sve mašine za rad na visinama postoje?

Ništa ne mora da bude tako komplikovano kao što izgleda, ukoliko se samo malo posvetit...

Mašine bez kojih se ne mogu zamisliti građevinski radovi

Građevinski radovi obuhvataju planiranje, projektovanje, gradnju i održavanje izgrađenih elemenat...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.