Ako vas je nekada zanimalo koje su to najviše zgrade u Beogradu, koliko su visoke i gde se nalaze došli ste na pravo mesto. U ovom tekstu ćete moći da saznate koje su neke od najviših zgrada Beograda, koje se nove visoke zgrade grade, ali i da saznate koje su to mašine korišćene prilikom izgradnje ovih objekata. 


Ušće 

Beograđani, ali i mnogi ljudi širom Srbije vole da odlaze u Šoping centar ’’Ušće’’. U Ušću možete da nađete sve što vam je potrebno od knjiga do odeće i obuće ili nakita. Veličina i visina ove zgrade omogućava da vi imate veliki izbor brendova od kojih možete da birate ono što vam se najviše dopada. Ova zgrada je izgrađena 1961. godine i njena visina je 141 metar. Zgrada Ušća ima 27 spratova, a najviši sprat se nalazi na čak 115-om metru visine. Ovo je i najviša zgrada u Beogradu i nalazi se u opštini Novi Beograd u bloku 16 blizu Brankovog mosta.


Beograđanka

Zgrada Beograđanka je treći najviši objekat u Beogradu. Beograđanka je višenamenska zgrada koja pored tržnog centra koji je na prizemlju i prva četiri sprata pruža i razne državne usluge. Ostatak zgrade, što čini još oko 20 spratova čine poslovne prostorije koje su u vlasništvu grada Beograda. Ispod nivoa zemlje se nalazi veliki supermarket ’’Merkator Premium’’. Svaki od dvadeset i četiri sprata ove zgrade ima svoju namenu. Beograđanka je visoka 101 metar i sagrađena je 1974. godine. Ova zgrada se nalazi između ulica Kralja Milana i Masarikove, blizu Takovske ulice.


Zgrade u izgradnji

Nove zgrade u Beogradu se danas grade tako da u njima može da bude što više stanova. Ivestitorima je prestiž da njihova zgrada bude što viša, odnosno, da ima što više spratova. Square 43 koji se gradi na Novom Beogradu će imati 55 stanova i prizemlje, osam spratova i poslednji sprat. Tačna visina ove zgrade se neće znati do kraja izgradnje, ali je sigurno da kažemo da će biti visoka. Takođe, možemo da naiđemo i na visoke komplekse u beogradu kao što su kompleks City residence na Vračaru koji će imati 74 stambene jedinice i kompleks Belim Garden na Novom Beogradu, u Bloku 65, koji će imati čak 237 stanova na raspolaganju nakon izgradnje. 


Građevinske mašine

Često se dešava kada kupujete stan da vam investitor ili šef izgradnje objašnjavaju nešto, a da vi ne razumete ni reč. Reći ćemo vam nešto više o tri osnovne građevinske mašine o kojima biste nešto trebali da znate. Telehendler ili teleporter je mašina koja se često koristi na gradilištima. Nešto je poput viljuškara, ali ima teleskopski cilindar koji ga čini dizalicom. Telehendler se najčešće koristi kako biste lakše teret preneli sa jednog mesta na drugo. Telehendler može da podigne teret kao što su palete ili nešto slično i stavi ih na krov ili neko drugo visoko mesto što mnogo ubrzava posao. Makazasta platforma je sledeća građevinska mašina koja se koristi u izgradnji stambenih objekata. Ova sprava služi kako bi radnici mogli što lakše da dođu do visokih delova objekta. Takođe, na ovu platformu radnici stavljaju potreban materijal i podižu ga na potrebnu visinu kako ne bi stalno morali da se penju i spuštaju po isti. Treća mašina jeste viljuškar. Viljuškar se koristi za podizanje i spuštanje materijala na kratkim razdaljinama. Viljuškar je postao neizostavna mašina na svim gradilištima. 

Nadamo se da smo vašu znatiželju zadovoljili ovim tekstom, ali i da ste naučili nešto novo o Beogradu, zgrada i mašinama koje se koriste za izgradnju istih.   


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Stambeni prostori – izgradnja uz savremene mašine

Infrastrukturni razvoj u našoj zemlji deo je velikog broja planova, koji se razlikuju od jedn...

Zašto je redovan servis mašina za rad na visinama u građevini neophodan?

Sevis bilo kojih mašina je i te kako važan. Redovan tehnički pregled svakog dela se podrazu...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.