pad sa visine

Svaki rad na gradilištu sa mašinama za rad na visini podrazumeva stroge propise za zaštitu radnika. Greške su kobne pa sva oprema mora biti kvalitetna i potpuna da bi se izbegli bilo kakvi problemi.

Šta se podrazumeva pod radom na visini? Koliko je opasno izvoditi radove bez sigurnosne zaštite? Koja oprema je neophodna?

Puno je pitanja na koje je najbolje dati odgovor pre nego što se nezgode dogode.

Kako se definiše rad na visini?

Onda kada radnik izvršava poslove na više od 2m iznad čvrste podloge koja nema obezbeđenje se smatra opasnim radnim mestom i zahteva da se koristi zaštita od pada sa visine.

Pojedine sigurnosne procedure podrazumevaju primenu od momenta pristupa gradilištu, kao što je to zaštitni šlem koji se mora nositi u većini slučajeva, ali za rad na visini je potrebna posebna zaštita koja je proizvedena u skladu sa određenim normama.

Nekorišćenje povlači sankcije, ali je to možda i najmanji problem jer su povrede i smrtan ishod najčešća posledica ako se oprema ne koristi.

Kako izgleda pravilna zaštita od pada sa visine?

Na gradilištu je sve važno: i cipele i rukavice i radno odelo koje štiti i omogućava laku pokretljivost, ali kada je u pitanju zaštita za rad na visini podrazumevaju se i dodatni sigurnosni pojasevi i dodaci za stabilnost u radu.

Za bezbedno izvođenje poslova su neophodni:

  • Užad i sajle

  • Blokatori pada

  • Pojasevi za rad na visini

  • Konektori…

Pošto se većina poslova obavlja uz pomoć mašina za rad na visini, ovo su dodaci koji obezbeđuju nesmetan rad, a ujedno i, brzo pomeranje i menjanje svoje pozicije. To je izuzetno važno jer kakve god ograde da postoje važno je da se i radnici dodatno obezbede tako da ne postoji problem pri gubitku stabilnosti.

Bilo da se radi na platformi, telehandleru ili nekoj drugoj mašini, radnici postavljaju sajle, vezuju se i, ako dođe do problema, nema bojazni od pada.

Kako se pravilno postavlja oprema?

Pre započinjanja posla radnici su dužni da provere opremu, pravilno je postave i provere učinak, tj. da li je rad na visini obezbeđen.

Nešto od opreme se vezuje na radnika, kao što su to opasači, a sajle se vezuju za mašine kojim se obavljaju radovi na visinama. Čak i kada je radnik obezbeđen, postoji pravilo o kretanju da bi oprema mogla da funkcioniše i zaštiti radnika.

Zabranjeno je naginjanje, oslanja na nebezbedna mesta ili dodatno otežavanje opreme za osiguravanje radnika. Sav alat se pažljivo odlaže i ne sme nikako da ugrožava stabilnost radnika ili opreme koja ga obezbeđuje.

Svi radnici moraju proći obuku za korišćenje zaštitne opreme jer je samo tako svaki posao maksimalno obezbeđen, a radnici bezbedni iako se poslovi izvode u rizičnim okolnostima.

Pravilna zaštita od pada sa visine podrazumeva odabir prave i kvalitetne opreme i njegovu pravilnu primenu. Rad na mašinama za rad na visini je naročito rizičan i zahteva pravilan pristup prilikom svakog penjanja. 

Na ovaj način se poslovi rade bezbednije, brže i efikasnije. I propisi su takvi da je strogo kažnjivo da radnici rade bez zaštite, a da ne govorimo o mogućim posledicama padova sa visine. Zato, potpuna zaštitna svaki put i bez ikakvog izuzetka!


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Sve što treba da znate o vožnji viljuškara

Jeste li nekada razmišljali da radite u transport ili da se bavite logistikom? Da i znate da ...

Paletni regali i viljuškari – neophodan duo za svako skladište

Velika većina preduzeća ima potrebu skladištenja robe koja se prodaje, a da bi sve bilo lak...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.