gradjevinski radovi

Građevinski radovi obuhvataju planiranje, projektovanje, gradnju i održavanje izgrađenih elemenata. Niskogradnja obuhvata gradnju saobraćajnica, hidrogradnja podrazumeva gradnju građevina za kontrolu vodenih tokova, a arhitektura obuhvata gradnju zgrada i objekata na visini.

Visokogradnja je grana građevinarstva kod koje se koriste specifične mašine kojima se obezbeđuje veća sigurnost radnika i brže izvođenje komplikovanih poslova na visini. Uz njihovu pomoć se svaki teret pomera i podiže apsolutno bezbedno i mnogo efikasnije nego što bi to bilo nego da ne postoje ove mašine.

Koje su mašine neophodne da bi se radili građevinski radovi na visini?

Pored kamiona, mešalica, viljuškara…na gradilištima visokogradnje se najčešće mogu videti specifične mašine koje se lako pomeraju i stabilno podižu teret na veliku visinu. Samo neki od njih su:

Svaka ima svoje specifičnosti, a od vrste građevinskih radova, visine i brzine gradnje zavisi u kojoj meri će se angažovati neka od mašina. Iako imaju slične namene, razlika je u njihovom načinu podizanja tereta, ali i količini tereta koju mogu da podignu i na koju visinu pa se i angažovanje razlikuje od gradilišta do gradilišta, pa tako na primer:

Telehendler je ima pogon kao viljuškar, ali teret podiže uz pomoć teleskopskog buma pod onim uglom koji je neophodan u datom trenutku. Na njega se mogu montirati različiti dodaci (korpa, kuka, kugla, viljuške) pa se telehander korisiti za najrazličitije poslove i vrlo brzo transformiše po potrebi.

Za razliku od njih, makazaste platforme stabilno podižu teret na velike visine, ali samo pravolinijski, uz pomoć hidrauličnog mehanizma koji podseća na makaze. Platforma je široka pa se može podizati i teret i ljudstvo bez ikakvih opasnosti, a mašina može prići svakom mestu gradnje pa se može koristiti prema različitim potrebama.

Klasični viljuškari  ne podižu teret na veliku visinu, ali mogu da se voze dok su pod opterećenjem, da se teretom lako manipuliše, pretovara i slaže što viljuškare svrstava u važne mašine za pomeranje tereta u različite svrhe.

Svaki od ovih modela ima svoje podvrste koji podižu različitu kilažu na različite visine, sa dizel i električnim pogonom, a samim tim se i cena mašine znatno razlikuje.

Mašine za podizanje tereta se često iznajmljuju

Izvođači građevinskih radova imaju različite zahteve za različite poslove pa im se najčešće isplati da mašine za podizanje tereta iznajme prema potrebama konkretnog posla. To znači da se plaća samo najam bez ikakvih troškova održavanja, a uvek je dostupna odgovarajuća mašina za odgovarajući posao.

Na ovaj način se kupuju građevinske mašine koje su neophodne u svakom poslu, a specifičniji modeli se iznajmljuju i tako štedi, a posao brže završava.

Kod nas postoje firme koje se bave uvozom i prodajom polovnih i novih građevinskih mašina, ali i njihovim iznajmljivanjem što je u svim oblastima građevinarstva itekako poznato.

Ono što je sasvim sigurno je da od angažovanja niko ne odustaje jer to utiče i na kvalitet radova i na njihovu brzinu izvođenja. Da bi se višespratnica sagradila za kraće od godinu dana jasno je da je mehanizacija neophodna, a svedoci smo da čitave zgrade niču za mnogo kraće vreme. Zbog toga su telehendleri, viljuškari, kamioni, dizalice, makazaste platforme…samo mali deo voznog parka na jednom gradilištu.


Komentari

Vaše ime i prezime*
Vaš email*
Vaš komentar*


Pročitaj više:

Sve što treba da znate o vožnji viljuškara

Jeste li nekada razmišljali da radite u transport ili da se bavite logistikom? Da i znate da ...

Šta je to zelena gradnja i zašto se sve češće o njoj govori?

Zelena gradnja je vid održive gradnje uz pomoć koje se smanjuje negativan efekat na životnu sredi...

Preporučeni proizvodi
Copyright © 2017 Sab DOO. All rights reserved.
Izrada sajta i SEO by Web Business Solutions
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.